Bonus

Avem noi, românii, darul acesta diafan de a numi lucrurile, de pildă undeva în țara aceasta există localitatea Dor Marunt.

Privind la acest nume ai zice că suntem o nație de îndrăgostiți, care plutim ștrengărește, cu o floare după ureche și cu servieta în mână, atunci când ne ducem la muncă.

Suntem fericiți, suntem amorezați, suntem îngeri și “despre îngeri” cu Andrei Pleșu cu tot, și astfel ne numim plaiul și glia “Dor“, iar poeții noștri naționali, au, evident, un singur “Dor“.

Mândri de inventarea cuvântului “Dor“, rămâne să stabilim de ce este el, în acest caz, mărunt.

Poate că este o moștenire a vechiului și odiosului regim? Sau poate este mâna opoziției, care ne tot vinde țara, începând de pe vremea lui Corneliu Coposu, până în vremea lui Corneliu Vadim, (pentru că noi, iata, dorim sincer și fără zăbavă salamul “Dor“, brânza “Dor“, vinul “Dor“. Sau poate cripto-comunistul Ion Iliescu, care a furat revoluția, a furat și mărimea “Dorului” din țara aceasta?

Eu sincer cred că mărunțimea “Dorului” vine dintr-un exercițiu de sinceritate, (pentru că nu-i așa? Avem noi doruri, dar mărunte…). Sau poate este iar o auto – flagelare (Cioraniana) a spiritului acestei nații, (dar până când să avem noi “Doruri” mari? Ia să fim noi victime ale măruntului!).

Iar ultima mea neliniște e: “cum ar putea arăta un locuitor din Dor Mărunt?”

(Text găsit in ”vestiarul cantonamentului”. Până scriu adevaratul text îl ofer ca bonus)

 

Acest articol a fost publicat în Jurnal florentin. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Bonus

  1. 71ganduri zice:

    „Cer cer cer
    un pic de cer
    dor dor dor
    de dor ma dor
    ochii mei – fragil mister.” (SM)

  2. 71ganduri zice:

    Maruntitu-m-ai tot, n-a ramas
    O bucata de carne intreaga
    Ca o a apa varsata m-am scurs
    Miseliile nu ma mai leaga

  3. Pingback: Flacăra Olimpică a Iubirii | Cuvinte la schimb

  4. Teofil S zice:

    Uite un stil pe care ți-l cunosc mai puțin. Acum ești mai melancolic, mai nostalgic, ușor trist și cu un umor blajin. Pe când aici… alt Edi. Din ce vremi?

    Am avut o întrebare la titularizare, într-un an, care suna cam așa: Cum se cheamă locuitorii din Roman? Tu cred că știi că-s romașcani, dar nu prea mulți ardeleni știu asta. Bine că nu ne-a întrebat cum se cheamă locuitorii din Dor Mărunt.

    • E adevărat. Se vede că mă cunoști destul de bine. Textul e scris imediat după dispariția SSJ-ului. Nu mai știu de ce și pentru ce. Stilul de aici e cel folosit foarte des de mine în SSJ. Că textul e o „jucarie„ și că are valoare cât o „jucărie„ o știm prea bine, așadar mă minunez puțin că va atras atenția. Cât despre mine în „cantonament„, încă mă antrenez…
      Cele bune și durabile!

Lasă un comentariu